JuhaGrning Katajainen kansa.

Mitkä olisivat SOTEn haitat?

Sotella on tiettyjä tavoitteita. Soten tavoite on kai ainakin, että hoitoon pääsisi nopeammin. Toinen tavoite on, että kustannukset pysyisivät kurissa.

 

Sote koskee vain perustoimintoja, ei siis esimerkiksi erikoissairaanhoitoa. Soten vastustus on laajaa.

 

Minun on pakko myöntää, että en ole lukenut kaikkia Soten asiakirjoja. En siis tiedä tarkalleen sen paremmin tavoitteita kuin sitäkään millä eri toimenpiteillä tavoitteet voitaisiin saavuttaa.

 

Taitaa siis olla niin, että kukaan ei tiedä mitä Sote loppujen lopuksi tarkoittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Matti Niemi

Saatat olla täysin oikeassa. Pätee tuo ainakin minuun :-)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mielpidetiedustelussa kuitenkin suuri osa ihmisistä omasi mielipiteen, vaikka eivät todellisuudessa ymmärrä asiasta yhtään mitään.

SOTE on ikävä kyllä käynyt viheliäiseksi mediamanipuloinniksi kyseenalaisin perustein ja totuuksin. Suomen DDR mallinnuksen ja terveyskeskusjärjestelmän sijaan maailmalla on vallalla kuitenkin yleensä valinnanvapaus ja yksityisten
Lääkäreiden palvelut perusterveydenhuollossa.

Käyttäjän JuhaGrning kuva
Juha Gröning

Noihan se on. Ja siten, että media on toiminnallaaan vahvistanut ihmisille niin tyypillistä muutosvastarintaa.

Matti Niemi

Mua ei ainaskaan pidä luokitella vastustajaksi kun en tiedä mitä vastustaisin. meinaatko että ihmiset huvikseen vastustaa?
Kai nyt jotain pitää tietää jos on puolesta tai vastaan. Itse en ole.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Olen yrittänyt tuoda sote-uudistuskeskusteluun aineksia, joista hallitus ei ole halunnut kuullakaan. Esimerkiksi valtalehdet Hesari, Suomen Kuvalehti ja Kaleva eivät ole suostuneet niistä missään muodossa pihahtamaankaan. Demokraatin ja Uuden Suomen mielipidepalstat ovat olleet ainoat käytettävissä olevat väylät. Jopa täysin asiallisia kommenttejani on jätetty julkaisematta. Toisin sanoen minusta kyllä asia on niin päin, että media on pyrkinyt tukemaan eikä suinkaan vastustamaan hallituksen esitystä.

Matti Niemi Vastaus kommenttiin #7

Minulla taitaa olla käytössä eri media.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Haitta on ainakin se, että kunnat menettävät päätösvallan omiin sote-asioihinsa. Jatkossa pienten kuntien palvelut ovat sitä, mitä muut suuremmat päättävät.

Nopeampi hoitoon pääsy voi toteutua joissain kauungeissa, jos kilpailu toimii hyvin, mutta jos pienessä kunnassa osa väestä hakeutuu muun kuin vanhan terveyskeskuksen asiakkaiksi, pitää kai olettaa, että päivystykset katoavat ja muutkin palvelut vähenevät, joten hoitoon pääsee harvemmin, eli joutuu odottelemaan.

Kustannuksia voi tulla helposti lisää, ainakin siirtymävaiheessa, ja ehkä myöhemminkin, jos suuret luoaukset eivät toteudu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuosta kirjoituksestasi tuli mieleen myös sellainen mahdollinen haitta, että maakunnat ottavat kunnan omaisuutta ilmaiseksi itselleen. Tällainen on käsittääkseni hallinnollisesti mahdollista. Yksi syy siihen, miksi kunnat voivat olla innokkaita myymään kiinteistönsä pois voi se, että kunnat eliminoivat näin mahdollisuuden, että maakunta vie niiltä soteen liittyvää omaisuutta ilmaiseksi tai alihintaan. Pankkitilillä olevan rahan omiminen on paljon vaikeampaa.

Matti Niemi Vastaus kommenttiin #12

Jotain tuonsuuntaista mielestäni on tosiaan mediassakin väläytetty.
sotesoppa kiuhuu ja hyvin voi.

Matti Niemi

Siis mitä ihmettä? Tuon linkkisi takana lukee
"Lopulliset lainvoimaiset päätökset piloteista voidaan siis tehdä vasta sitten, kun valinnanvapauslaki on hyväksytty eduskunnassa ja vahvistettu presidentin esittelyssä. Sen vuoksi ministerin päätöstä pilottihankkeista ei ole vielä tehty, eikä pilottihankkeita ole vielä rahoitettu. Asiassa odotetaan eduskunnan päätöstä."

Onko siis jo olemassa pilottimaakunta kuitenkin?

Kyllä nyt joltain on pallo hukassa.

Toimituksen poiminnat