JuhaGrning Katajainen kansa.

Vanhukset ilman lääkkeitä - miksi?

  • Älä säästä lääkkeissä!
    Älä säästä lääkkeissä!

 

 

Vanhustenhoito on usein esillä. Asiaan liittyen on esille se, että vanhuksissa on paljon pienituloisia ihmisiä, sellaisia köyhiä joilla ei ole varaa lääkkeisiin.

Miten vanhusten lääkeongelman voisi ratkaista? Itse asiassa ratkaisu on melko yksinkertainen. Vanhusten pitää vaan uskaltaa "nöyrtyä".

Vanhuksissa on paljon sellaisia jotka kokevat vaikkapa toimeentulotuen hakemisen nöyryyttäväksi. Eivätkö esim. lapset tai tuttavat voisi hommassa auttaa?

Moni vanhus on tehnyt paljon työtä yhteiskunnan eteen, mutta on silti köyhä, eikä rohkene hakea toimeentulotukea vaikka hänellä olisi sitä oikeus saada.

Kyllä se pojat, ja tytöt, on niin, että meidän pitää vanhuksia rohkaista hakemaan heille kuuluvat edut, kuten mahdolliset maksusitoumukset lääkkeisiin.

Kenen etu on se, että "ujo vanhus" ei hae itselleen hänelle kuuluvia sosiaalietuuksia vaan ottaa ja kuihtuu mieluummin hiljaa pois?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Juuri näin. Meillä on olemassa mekanismi jolla pienituloisten terveydenhuoltokulut voidaan kattaa. Sen sijaan että Antti Rinne ulisee kuinka vanhukset joutuvat valitsemaan ruuan ja lääkkeiden väliltä, hän voisi seuraavan kerran ohjata sen torilla tapaamansa vanhuksen eteenpäin tai auttaa vaikka täyttämään toimeentulotukihakemuksen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Mitä jos vanhuksille nyt vaan maksettaisiin riittävää eläkettä sen sijaan, että heidät pakotetaan joko anelemaan hattu kourassa rahaa elämän välttämättömyyksiin tai olemaan ilman niitä? Vanhuksilla jos keillä on oikeus tiettyyn arvokkuuteen.

Pekka Pylkkönen

Voi pitää hatun päässä eikä tartte anella. Mutta ideasi oli tyypilliseen tapaasi aivan kahjo. Eläkkeiden tason säätäminen tasolle jolla mikä tahansa määrä sairauskuluja on maksettavissa ei ole mahdollista. On järkevämpää maksaa esimerkiksi sairastelusta johtuvat erityiskulut vain niille joille noita kuluja syntyy.

Sinulta pitäisi ottaa tosin kaikki pois kun et osaa olla mistään kiitollinen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kuten olen jo sanonut, en aio enää kommentoida Pylkkösen juttuja, koska kyseessä on huomionhakuinen vihatrolli. Sama kaveri on muun muassa vaatinut mielenterveyskuntoutujien lähettämistä työleireille loisijoina, mikä ei estä häntä nimittelemästä muita natseiksi.

Ilmoitan nuo pahan olon purkaukset vain ylläpidolle niiden äityessä tarpeeksi asiattomiksi. Samaa lähestymistapaa suosittelen kaikille.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Wahlroos kysyi joskus asiallisen kysymyksen: pitääkö niillekin maksaa sosiaalitukia jotka vain näyttävät keskaria takaisin?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #5

Jos edellytykset täyttyvät niin: KYLLÄ PITÄÄ!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

Loppujen lopuksi olen samaa mieltä.
Vanhus itse päättää haluaako hoidon ja lääkkeet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

Itseasiassa helppo ratkaisu olisi että pienituloisten lääkkeet olisivat ilmaisia. Asian voisi hoitaa vaikkapa apteekissa verotodistusta näyttämällä. Byrokratia jäisi sitten muiden kuin itse vanhusten hoidettavaksi.

Siitäkin huolimatta pienituloisimmat eläkeläiset tarvitsisivat sen satasen kuussa lisää, minkä Rinne heille lupasi.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #10

Vai tarvitsisivatko lisää pikemminkin keskituloiset työläiset:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

Kaikki tarvitsevat aina lisää ja lisää. Mikään ei ole tarpeeksi.

Mutta sanoisin kyllä että tonnin kuussa tienaavat tarvitsevat kipeämmin lisää rahaa kuin mitä keskituloiset työssä käyvät sitä tarvitsevat.

Keskituloinen työssä käyvä tienaa kuitenkin yli kolme tonnia.
Sillä pitäisi pärjätä.
Oma vika jos ei pärjää.

Tonnilla kuussa ei Suomessa kyllä pärjää.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Toimeentulotukipäätös on aika hyvä lappu jolla lääkkeet voisi saada maksutta. Siinä voidaan olla melko varmoja että henkilöllä ei ole varoja ainakaan kalliisiin lääkkeisiin.

Myös työntekijät, yrittäjät ja osakkeenomistajat tarvitsevat sen satasen tai pari.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Myös työntekijät, yrittäjät ja osakkeenomistajat tarvitsevat sen satasen tai pari."

Minä kans tarvitsisin, mutta ei se minulle niin kovin suuria merkitsisi, kuten ei niille osakkeenomistajille. Pienituloiset eläkeläiset tosissaan tarttee sitä satalappusta.

No, eivät nyt ehkä kaikki pienituloiset eläkeläiset. Ei sellaiset joilla on pankissa sata tonnia tai enemmän, tai sitten muuta omaisuutta, metsää, kiinteistöjä, tai osakevarallisuutta.

Omaisuus voi toki olla suuri vaikka eläke olisi pieni. Lisäksi se omaisuus voi olla fiksusti siirretty lasten tai lastenlasten nimiin. :)

Mutta noinniinkun periaatteessa se tonni kuussa on liian vähän.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Sinulle Pekka toivon sydämestäni, että joutuisist vielä kokemaan todellisen käyhyyden tässä "hyvinvointiyhteikunnassamme". Mitenköhän sinä sitten suusi panisit. Viekäköhän lerppa "lentäisi"?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #26

Olen nähnyt maailmalla oikeaa köyhyyttä joten lähinnä halveksin suomalaisia jotka kehtaavat puhua suomalaisesta köyhyydestä. He ovat itsekeskeisiä pöljiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

"Olen nähnyt maailmalla oikeaa köyhyyttä joten lähinnä halveksin suomalaisia jotka kehtaavat puhua suomalaisesta köyhyydestä. He ovat itsekeskeisiä pöljiä."

Köyhyys on oikeastaan sitä että kun näkee toisten ajavan uusilla kymppitonnien arvoisilla autoilla ja itse joutuu ajelemaan vanhalla muutaman tonnin riksalla, niin se tuntuu kurjalta.

Ihan oikea köyhä ei kuitenkaan aja autolla, ei taida edes polkupyörään riittää rahat, pitää ostaa osamaksulla tai kulutusluotolla se pyörä, jos sellaista tarvitsee.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #29

Oikealle köyhälle sossu maksaa polkupyörän.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #30
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Kyllä, itsekin olin vasuri suunnilleen siihen saakka kun näki jonkun kosovolaisen muksun langanlaihana hirveässä ryysyissä kävelevän paljain jaloin Pristinan tuusannuuskaksi ammuttujen talojen välissä kulkevilla hiekkateillä. Siihen loppui katkeruus "rikkaiden ahneutta" kohtaan. Tajusi jotta Suomessa jokaiselle hoidetaan aivan käsittämättömän korkea elintaso vaikka ei panisi tikkua ristiin asian eteen.

Kosovolaiset muuten suhtautuivat aika kylmästi EU:n sinne lappaamaan apuun. Olivat sitä mieltä että mitään paikallista taloutta ei voi edes syntyä kun EU tuo kaiken valmiina. Ainoa tuottava bisnes oli rauhanturvaajien viihdyttäminen päihteillä ja naisilla.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Minä puolestani halveksin ihmisiä, jotka aukovat päätään asioista, joista eivät tiedä yhtään mitään. Sinä Pekka olet yksi niistä, joiden pitäisi avata silmät ja katsella maailmaa vähän toisesta vinkkelistä käsin. Ehkäpä saattaisi oppia jotain.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #34

Irma. Sinä et ole kaiken keskipiste. Muut eivät ole olemassa vain siksi että he tekisivät töitä sinun elättämiseksi. Muut tekevät puolestasi jo todella paljon eikä sekään tunnu riittävän. Kiukuttelet siitäkin kuin huonosti kasvatettu kakara.

Hyvinvointivaltiolla ei ole paljon arvoa kun sen palveluita ei osata arvostaa. Miksi tälläistä pitäisi ylläpitää jos juuri kukaan ei osaa olla tyytyväinen?

Miksi meillä on niin paljon Irmoja?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #35

Se, että lähestyn asioita minä-muodossa, ei tarkoita sitä, että nostaisin itseni kaiken keskiöö, ei, vaan se on helpoin tapa puhua asioista, eikä siinä tule vahingossa paljastaneeksi kenenkään muiden asioita tai tilanteita.
Ja, Pekka- parka, sinulla on paljon opittavaa tästä elämästä, nimittäin ainakin se, että jos meitä maan matosia ei olisi täällä olemassa, niin miten sinunkaltaisesi öykkärit sitten voisivat pöngittää omaa, turhan suureksi paisunutta egoaan. Pitäähän teilläkin olla joku, sillä jos meiltä raukoilta puuttuu rahaa ja elämisen edellytykset, niin teiltä sen sijaan puuttuu ymmärrys ja empatiakyky.
Mutta Pekka hyvä, voin luvata sinulle, että kyllä ne vielä sinunkin perskarvasi tervataan ja höyhenissä pyöritellään, kunhan nyt jaksat aikasi isotella.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #36

Öykkäri? Yritän tässä sivistää sinua edes hitusen. Kertoa että sinulla menee hyvin lukuunottamatta tuota ihmeellistä asennevammaa joka saa sinut vaatimaan muita itsellesi orjiksi. Irma, miksi sinulle ei mikään riitä? Eikö joskus kannattaisi pysähtyä miettimään että kuinka hyvin kaikki onkaan? Mistään ei tarvitse stressata. Ja olla kiitollinen sille porukalle joka käy töissä ja mahdollistaa tämän kaiken, ihan aidosti.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #37

Paljastuihan se sinun todellinen tasosi sieltä. Nyt ymmärrän, miksi jengi täällä ällöää sinua. Yhdyn siihan samaan kuoroon ja lopetan keksustelun kanssasi tähän. Katsopa peilliin ja mieti, mieti kannattaako jatkaa örvellystä. Minulle olet nyt ilmaa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #37

Tiedätkö muuten, että noin alas vajoavat vain ihmiset, joilla ei ole OIKEASTI MITÄÄN JÄRKEVÄÄ SANOTTAVAA. Kun jotain on ölistävä, mutta mieleen ei tule muita sanoja kun ne mitä kaverit ovat aikoinaan sinusta sanoneet.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Ensimmäinen järkevä kommentti tässä ketjussa. Takuueläke ja siihen mahdollinen asumistuki, eivät vuokra-asunnossa asuvalle vanhukselle riitä, varsinkaan jos hänellä on joku ylimääräinen lääkemeno tai mahdollisesti muuten hoidon tarvetta. Kyllä lääkkeiden saanti oliis ihan ensisijaisesti turvattava.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Suomessa vanhusten osa on surkea. Australiassa lääkeostojen omavastuu loppuu kaikilta AUD 39,50 = € 25:een, siis joka ainoalta australialaiselta, ja vähävaraisiksi luokitelluilta sellaiseen summan kuin € 4,50. Näiden summien jälkeen lääkkeet ovat sairaille ilmaiset.

Turha pohjoismaista, varsinkaan Suomen systeemiä on kehua.

http://www.pbs.gov.au/info/about-the-pbs#What_are_...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Turha pohjoismaista, varsinkaan Suomen systeemiä on kehua."

Suomessa kun apteekkiala ei ole kilpailtu, apteekkarit nostaa lääkkeiden hintoja jos ne ei maksa asiakkaalle. Sen takia valtion köyhille eläkeläisille tarkoittama apu menee pääasiassa apteekkareiden kassaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Jaa, mutta kun apteekkiala on samalla tavalla säännelty Australiassa kuin Suomessakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

Sielläkin sitten apteekkarit tekee hyvää tiliä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Sinulla tuo kateus menee kansalaisten, ainakin Australiassa, saaman hyödyn edelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

Kyse ei ole kateudesta vaan verovarojen käytöstä.

Kansalaiset tarvitsevat lääkkeensä, mutta apteekkasien ahneutta pitäisi jotenkin voida kontrolloida, silloin kun ne rahat tulee verovaroista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Apteekkarien keskitulo Australiassa oli AUD 650,000 vuonna 2015, melko lailla sama kuin Suomessa.

Mieluummin ostan lääkkeeni apteekista, jossa on koulutettu henkilökunta kuin jostain S-marketista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"Mieluummin ostan lääkkeeni apteekista, jossa on koulutettu henkilökunta kuin jostain S-marketista."

Niin minäkin, paitsi jos tiedän mitä ostan, eli normaalit lääkkeet, tahnat ja muut tuotteet voisin ostaa LIDL:istäkin, jos sieltä saisin ne halvemmalla.

Apteekeissa on kyllä hyvä palvelu. Olen huomannut että siellä hyllyjen välissä on melkein aina joku vapaana joka osaa neuvoa oikeaan paikkaan, mistä saa sitä panadolia ja tarvittaessa neuvoo jos on vaikeammasta pulmasta kyse kuin flunssasta tai päänsärystä. LIDL:stä sen panadolin kyllä saisi vielä helpommin, se kauppa kun on tullut muutenkin tutuksi. Apteekissa tulee käytyä perin harvoin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Voi pyhä yksinkertaisuus, mitä juttuja te ihmiset kirjoittelette"! Juha otti esille erittäin tärkeän ja yhä vain kinkkisemmäksi käyvän ongelman. Te näytätte luulevan, että sossusta saa rahaa, kunhan vain menee ja hakee. Voi teitä jymäytettäviä, vai pitäiskö sanoa jymäytettyjä. Tekisi mieli sanoa, että hyväuskoisia hölmöjä. Onko teistä kukaan nähnyt ihmistä, joka OIKEASTI olisi sossun avulla päässyt jaloilleen? Se on yhtä totta kuin joulupukki, johon lapsetkaan eivät enää usko.
Nyt maahanmuuttajien myötä sossu on ollut paljon esillä ja ihan oikein, kansa kiuluttelee, kun mamut vievät meidän rahamme, mutta loppujen lopuksi siinä sivussa meille on ovelasti syötetty propagandaa, mikä saa soosun toiminnan näyttämään jokseenkin inhimilliseltä, mutta se on kaukana siitä. Jos haluat, että sinua nöyryytetään, halveksitaan, sorretaan ja kiristetään, jopa uhkaillaan, niin menepä sossuun, niin siellä saat kaiken tämän samassa paketissa. Siellä ei ihmisellä ole minkänlaista arvoa, vaan olet niille yksi nariseva kapine, josta on päästävä eroon mahdollisimman pian ja mieluummin niin tehokkaasti, ettei se kapiane uskalla toista kertaa eteesi ilmestyä tai jos uskaltaa, niin sitten otetaan käyttöön ne loputkin keinot,jotka ovat peräisin jostain keskiaikaisesta kidutusriitistä.
Tämä on asia, johon oikeasti pitäisi puuttua, mutta kun ei meillä köyhillä enää ole voimia jatkaa kamppailua, kun te kaikki ns. normaalit ihmiset luulette meidän vaan turhaan narisevan, eikä teillä kellään ole kanttia ottaa asioista selvää ja lähteä puolustamaan meitä vähäväkisiä. Tuollainen pieni älähdys, minkä Juha juuri päästi, ei valitettavasti johda mihinkään(vaikka on sinänsä kiitettävä päänavaus), sillä se kuuluu vain teidän aivopestyille korvillenne, koska meillä köyhillä vain aniharvoilla on enää intoa lukea mitään, saati jaksaa lukea jotain mielipidekirjoituksia, kun ne tietää jo etukäteen, että niistä ei ole mitään hyvätyä .
- ei meille köyhille ainakaan. Ja, jos joku vaikkapa kirjastossa käydessään lukaiseekin joskus lehden, niin harvallapa on mahdollisuutta, kykyä tai haluja ottaa näihin juttuihin kantaa ja kaiken lisäksi on vielä häveliäisyys - useimmat ihmiset häpeävät tilaansa niin, että eivät suurin surminkaan tunnustaisi olevansa pulassa. Näkeehän sen noista kuvallisissa medioissa tehdyistä jutuistakin, että ei sinne ketään OIKEASTI KÖYHÄÄ olla saatu raijatttua, vaan sinne tulevat ihmiset, jotka haluavat jostain syystä jullkisuutta, vaikka sitten vieläkin vähäväkisempien kustannuksella. Ei joku maisterin papereilla oleva, satunnaisesti työtön voi tietää, mitä joku kouluttamaton kurja tuolla katutasolla kokee, eikä edes välitä siitä paskaakaan.
Heitäsinkin haasteen toimittajille, että he ottaisivat ensin selvää tosiasioista, eivätkä olisi tietävinään asioista, joista eivätmitään tiedä.
Suuri aloukkauksa ovat olleet nämäkin kuukausi köyänä jutut, joista saa ihan väärän kuvan. Kun joku on ollut tässä jamassa vaikkapa 30 vuotta, niin hänen tilanteensa on toinen . häneltä puuttuvat kaikki ne perusasiat, joita tämän koekaniinin ei tarvitse tuon kuukauden aikana hankkia ja silloin on mahdollista pärjätä, mutta ei vuositolkulla millään.
Voisin jatkaa tätä juttua vaikka kuinka, mutta olen vaan niin vihainen, että en nyt saa ilmaistua itseäni oikein, joten jätän tämän nyt tähän, mutta en varmasti lopullisesti.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Hyväähän tuo Juha aivan vilpittömästi tarkoitti. Kela tietääkseni myöntää toimeentulotukea ilman henkilöön käypää syynäystä. Työikäisillä tuon nöyryytyspuolen hoitaa TE-toimisto ja nykyään myös asialle vihkytyneet uusoikeistolaiset työmoraalin saarnaajat. Eläkeläisillä tätä ongelmaa ei pitäisi olla, vaikka kyllä joku kohta keksii senkin, että monilla eläkeläisillä olisi vielä työkykyä antaa systeemin jauhettavaksi.

Sosiaalipuoli on erityisesti Sipilän hallituksen aikana jätetty aivan tietoisesti hunningolle ja on vain ajan kysymys, milloin seuraukset alkavat näkyä tilastoissa. Tuloerot kasvatat ja kadut ovat mustanaan noin 100.000 euron arvoisia autoja, joiden sisällä ajavat kuskit huutavat, ettei kunnolliseen sosiaaliturvaan ole Suomessa varaa ja että mahdollinen lisäverotus uhkaisi viedä heidänkin työhalunsa. Sinänsä hyvätuloisten syyllistäminen ongelmista on turhaa ja asia pitäisi hoitaa poliittisesti tiedostaen sen, että elinkustannusten (asuminen) kalleus on se polttavin köyhyyttä aiheuttava ongelma Suomessa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

En minä Juhaa syyllistänyt, vaan kiitin sinänsä arvokkaalta asian esille ottamisesta.
"Kela tietääkseni myöntää toimeentulotukea ilman henkilöön käypää syynäystä." Tämä väitteesi on kyllä juurikin sitä huuhaata, mitä tuossa kommentissani kerroin. Ihmisten annetaan uskoa, että asiat menevät niin, mutta kun ne vaan eivät käytännössä mene. KELAn kyllä pitäisi hoitaa nämä asiat, mutta kun se vaan ei kykene niitä, joko resurssipulan tai osaamisensa puitteissa hoitamaan ja lykkää ne sitten sossun käsittelyyn, jossa KELAN TEKEMÄ PÄÄTÖS PÄÄSÄÄNTÖISTI HYVÄKSYTÄÄN SELLAISENAAN, oli se sitten miten epäoikeudenmukainen tahansa.
Ja kyllä syytän hyväosaisia siitä, että te uskotte kaiken sen skeidan, mitä päättäjät ja media teille hyväuskoilille syöttävät. Vai onko se sitten vaan niin, että kun pistää päänsä pensaaseen, niin pääsee vähemmällä, eikä tarvitse ottaa kantaa kipeisiin asioihin? En tiedä, mutta ilman, että joku, jolla on jonkinmoinen asema yhteiskunnassamme, ottaa asian kunnolla esille ja tuo esiin tämän järjestelmän puutteet, ei meillä köyhillä ole mitään mahdollisuuksia. Meillä ei ole käytettävissaä sen enempää lakkoasetta kuin muutakaan uhkavaatimusta, eikä tätä joukkoa saa lähtemään enää liikkeelle edes porukalla, sillä suurin osa näistä ihmisistaä on jo nuijittu niin syvälle suohon, että sieltä ei jaksa ponnistaa.
Asumisen kalleus on sinänsä yksi asia ja siihen sossu pyrkii puuttumaan ajamalla kaikki vääosaiset joihinkin kopperoihin asumaan ja toimii tässä kyllä täysin häikäilemättömästi, sillä monesti toimeentulotuen saaminen edes tilapaäiseen ahdinkoon evätään asunnon kalluden voksi, vaikka sillä ei tään ahdinkoon olisi mitään vaikutusta. Saattahan ihmiselle tulla tilapäisiäkin, ylitsepääsemättömiä ongelmia, jotka sitten kulminoituessaan ajavat vieläkin suurempin vaikeuksiin, eikä silloin pitäisi kiristää asunnolla, eikä millään muullakaan, jos ihminen on muuten hoitanut asian hyvin. Mutta syyksi avun eväämiseen haetaan joskus niin mielikuvituksellisia syitä, että niille nauraisivat ihmisten siatkin,jos ne vaan osaisivat lukea.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Yksinkertainen ratkaisu olisi nk. KELA:n kattosäännön rajan laskeminen - nythän jo useimmat reseptilääkkeet saa ilmaiseksi, kun vuosiomavastuu 605 € täyttyy.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Ja ohi tämän keskustelun varsinaisen aiheen, yksi keino saada lääkekuluja ruotuun olisi purkaa apteekkien sääntely. Nyt se on niin monpolisoitunut, että lääkkeiden hinnoissa suurin osa on ilmaa, mikä ohjaa köyhien eläkeläisten vähäisetkin varat suoraan rikkaiden apteekkaeiden kukkaroihin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kun olen tässä lueskellut noita juttujanne, niin en voi oikeastaan muuta sanoa, kuin että voi, voi. Teillä ei tosiaan taida kellään olla paskankaan tietoa siitä, mitä on OLLA KÄYHÄ SUOMESSA, missä ruoka, asuminen, lääkkeet ja kaikki on kallista, suhteessa eläkkeisiin ja sosiaalietuuksiin ja missä köyhää kohdellaan kuin ruttotautista.
Kun joku tuolla puhui Kosovolaisen lapsen paljaista jaloista, niin mielessä ailahati sääli, mutta samalla koin sen eron, mitä on olla köyhä rikkaassa maassa ja mitä on olla köyhä maassa, joka on rakenteellisesti aivan eri lainen. Siellä ei köyhyys ole synti ja häpeä, niin kuin se on meillä ja se ei ole vaan köyhän itsensä mielestä, vaan kaikkien, jotka pääsääntöisesti näkevät käyhyyden ihmisen omana vikana, mutta sitähän se ei lähestulkoonkaan aina ole - riittää, että joku ylipääsemätön vastoinkäyminen pudottaa sinut kuiluun ja siellähän olet, jollei sinulla ole rahaa jemmassa tai rikkaita sukulaisia, jotka auttaisivat sinut sieltä pois, nimittäin tämä yhteikunta tekee kaikkensa pitääkseen sinut sellä suossa, vaikka sen nimenomaa pitäisi olla auttamassa sinua ylös sieltä.
Jo se, että vahingossa yrität itse auttaa itseäsi jollain lailla, vaikapa ottamalla tilapäisen työn, katsotaan sinulle synniksi,josta rangaistaan raskaalla kädellä. Pahimmassa tapauksessa olet sen jälkeen entistä pahemmassa suossa ja niitä työtuloja venytetään perässäsi hamaan tulevaisuuteen ja kaikki otetaan tulevista etuuksistasi pois, joten ei ole ihme, jos ei porukoita huvita mennä töihin, kun siitä on vain haittaa, koska joutuut olemaan seuraavat kuukaude entistäkin pahemmassa ahdingossa. Että niin tämä yhteikunta auttaa.

Toimituksen poiminnat