JuhaGrning Katajainen kansa.

Brexit sen osoittaa: demokratia toimii!

Iso-Britannian päätös erota EU:sta sen osoittaa: demokratia todella toimii. Aikoinaanhan nimittäin britit päättivät erota EU:sta vaikkakin tilanne oli sellainen, että siitä millaisia vaikutuksia erolla olisi ei ollut mitään tietoa.

 

Nyt britit ovat heränneet. He ovat ryhtyneet vaatimaan uutta äänestystä erosta sen jälkeen kun eron vaikutukset ovat selvillä. Mutta miksi siis äänestää uudelleen kun on jo demomkraattisesti päätetty, että EU:sta erotaan?

 

Britannian tapaus osoittaa demokratian "toimivuuden". Tuolta kannalta ajatellen on todellakin parempi, että demokratiaa toteutetaan edustuksellisesti jolloin asiasta päättävät ne joilla on todelliset mahdollisuudet ennen päätösten tekemistä ottaa selvää siitä mitkä olisivat päätösten todelliset vaikutukset.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Osa briteistä on heränyt todellisuuteen, siihen että heitä on johdettu harhaan brexitin suhteen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Syvärilä; Harhaan jotaa kaikki osapuolet, taitoineen ja tarpeineen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Väärin äänestetty, pistetään uusiksi, ei ole demokratiaa. Tai jos on, niin onko millään mitään väliä.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Voiko tän sanoo sit kans kun joku suomalainen vaatii EU:sta eroa? Että uudelleenäänestäminen ei ole demokratiaa :)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Asia ei liene noin yksinkertainen.
Olemme olleet EU:n jäsenenä vuosikymmeniä joten liittymisen puolesta äänestäneistä moni on kuollut ja uusia ihmisiä joilla on asioista eri näkemys on syntynyt.
Ei mielestäni ole oikein sitoa tulevia sukupolvia vanhojen sukupolvien ratkaisuihin.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #13

Onhan sitä brexit-äänestyksenkin jälkeen kuollut ja syntynyt uusia äänestäjiä, onko se demokraattista vain vuosikymmenten jälkeen?

'Ei mielestäni ole oikein sitoa tulevia sukupolvia vanhojen sukupolvien ratkaisuihin.'

Siksi brexit kuseekin juuri nuorten brittien päälle jotka valtaosin vastustivat brexitiä. Ikävä kyllä koko yhteiskuntamme perustuu tuolle ajatukselle, että koska eläkejärjestelmä niin olette sidottu meidän ratkaisuihin, koska ilmastonmuutos olette sidottu meidän ratkaisuihin, koska länsimainen yhteiskunta niin olette sidottu meidän ratkaisuihin. Näistä vain ei ole saanut äänestää.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kansanedustajat ja lakiesityksiä kirjoittavat virkamiehetkään eivät voi olla kaikkien alojen asiantuntijoita. Siksi sellaisia itseoppineita lipas- ja aseasiantuntijoita, niin kuin minä, olisi ollut mielestäni parempi kuunnella enemmän asedirektiivin täytäntöönpanoa valmisteltaessa. Yleensäkin pidän lobbausta suotavana, jos se tehdään avoimesti eikä salaisesti suurella rahalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itsenäisyys ja demokratia on kansalaisten tärkein asia. EU on kuin natsi-Saksa tai Neuvostoliitto joka haluaa pakottaa kansallisvaltiot omaan ryhmäkuriinsa ilman demokratiaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onneksi EU-lla ei ole asevoimia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Iso-Britannian päätös erota EU:sta sen osoittaa: demokratia todella toimii."

Niin toimii. Brittihallitus yrittää tehdä mahdottomasta mahdollista, kun kansa niin kerran haluaa.

Valitettavasti vain käytännössä mahdottomasta ei voi tehdä mahdollista ja niinpä brexit tulee olemaan huono homma Englannille ja Euroopalle, vaikka miten yritettäisiin vääntää asiat niin kuin Englanti ja englantilaiset haluaisivat, siis että brexit olisi huono homma vain Euroopalle, mutta ei Englannille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Juu... muilta EU mailta häviää britti markkinoita, jotka vievät Britanniaan n. 100 miljardilla eurolla enemmän vuosittain, kuin mitä sieltä tuovat - huono homma. Miljoonat EU- kansalaiset joutuvat tämän johdosya kortistoon. EU:n budjetistakin puuttuu samalla yli 10 miljardin euron nettomaksaja - ei hyvä sekään muillevEU-maille.

EU:ssa on kaikkiaan n. 500 miljoonaa asukasta. Kansainyhteisössä on 2,6 miljardia asukasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"EU:ssa on kaikkiaan n. 500 miljoonaa asukasta. Kansainyhteisössä on 2,6 miljardia asukasta."

Heh! Suurin osa niistä kansanyhteisöläisistä on vähän vähemmän englantilaisen näköisiä kuin perinteinen englantilainen tai perinteinen eurooppalainen, (vaikkapa puolalainen putkimies) ja niillä on kai sitten vapaa liikkumisoikeus kansanyhteisön alueella, myös Englannissa. Se ei ole mikään helppo asia vieraspelkoisille ja muukalaiskammoisille engelsmanneille.

Joo. Kyllä se Englannin eroaminen EU:sta on todella paha asia myös meille suomalaisille, paitsi tietenkin isänmaallisille ja itsenäisyyttää halajaville äärinationalistisuomalaisille, joille talous ei ole niin tärkeää, pääasia että EU hajoaa ja se "itsenäisyys" sälyy.

Tämä tuntuu perin mielipuoliselta tämä koko homma, siis koko tämä brexit ja se etteivät ne neuvottelut brexitistä näytä edistyvän.

Mutta jospa tämä riitely onkin vain teatteria, teatteria jonka tarkoitus on tehdä äärinationalistit tyytyväisiksi ja tavalliset omasta hyvinvoinnistaan ja naapuriensa ja kanssaihmistensä hyvinvoinnista kiinnostuneet britit huolestuneiksi.

Jospa tarkoitus on vain saada aikaan protesteja, kuten nyt taas Englannissa sadat tuhannet marssivat brexitiä vastaan. Protestit voisivat saada aikaan sen että koko brexit- touhotus peruttaisiin.

Jos kävisi niin ettei anti- brexit- protesteja synny tarpeeksi, kaivetaan kassakaapista hyvissä ajoin laadittu ja sinne talletettu sopimus, joka takaa sekä eurooppalaisten että englantilaisten edut parhaalla mahdollisella tavalla siinä tapauksessa että tämä äärinationalistinen brexit-lumous edelleen kestää ja pitää kansaa otteessaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #14

Joidenkin lähteiden mukaan mielenosoittajia oli n. 30.000.

Sama homma, kun viimeisimmässä SAK:n masinoimassa mielenosoituksessa Helsingissä. Pienellä torilla oli harvakseltaan ihmisiä, mutta SAK:n laskujen mukaan hyvinkin yli 10.000. Tyhmempikin tajusi, että luku 2.000 oli paljon lähempänä. Ilmakuvaa tuosta ei koskaan julkaistu SAK:n väitteiden tueksi.

Et taida oikein tuntea Britanniaa. Siellä on nykyisin ihan kaiken näköisiä brittejä Britannian passit taskussaan.

Siellä on myös 450.000 ulkomaista yliopisto-opiskelijaa, jotka mielellään maksavst yleisen n. 10.000 punnan suuruisen lukukausimaksun vastineeksi opinnoistaan vuotuisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Joidenkin lähteiden mukaan mielenosoittajia oli n. 30.000."

En usko pystyväni sinun uskoasi horjuttamaan, uskoitpa mihin tahansa, mutta independentin mukaan marssijoita olisi ollut vajaa 700 000.

"Masses overflowed through the streets of London for more than a mile, from Hyde Park Corner to Parliament Square, as an estimated 670,000 protesters took their demand for a fresh Brexit referendum right to Theresa May’s doorstep.

They came from every corner of the UK, in what is believed to be the largest demonstration since the Iraq War march in 2003, when more than a million people turned out in the capital to oppose the conflict."

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bre...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Tämä ei nyt ole uskonasia. 30.000 on varmasti alakanttiin ja 700.000 hirmuisesti yläkanttiin. Viranomaiset eivät kuitnkaan kommentoineet tätä asiaa. Venäläisomisteinen Independent on tunnetusti kovin eroa vastaan, kuten tässäkin käi ilmi.

Tekisin nyt Vihavaiselle selväksi sen, etten ole eron puolesta tai sitä vastaan, vaan kunnioitan kansanvaltaisia prosesseja ja tässä yhteydessä myös olemassa olevaa mahdollisuutta erota Unionista.

Pitäähän sitä herranen aika sellainenkin mahdollisuus olla vai onko Unioni todellisuudessa Neuvostoliiton tapainen yhden asian liike ?

Ps. Tuo aiempi kommenttisi englantilaisten ja euroopalaisten näköisistä ihmisistä on todella korni. Minkä näköisiä ovat ranskalaiset, hollantilaiset ja saksalaiset tänä päivänä ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Tekisin nyt Vihavaiselle selväksi sen, etten ole eron puolesta tai sitä vastaan, vaan kunnioitan kansanvaltaisia prosesseja."

En olisi niin yksiselitteisesti kansanvaltaisien prosessien kannalla, en ainakaan siinä tapauksessa kun sellainen kansanvaltainen prosessi saadaan aikaan kansallismielisellä kiihotuksella, eikä sinä ole mitään järkeä. Tästähän juuri on kyse brexitissä.

Pitää aina muistaa ja pitää mielessä että Hitlerinkin valtaannousu perustui aikanaan kansanvaltaiseen prosessin. Valitettavasti kansanvaltaisuus ei ole mikään tae siitä että kaikki menee mallikkaasti ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Toivottavasti Independentin kaltaiset toimijat saavat Englannissa aikaan sellaisen kansanvaltaisen prosessin jossa brexit perutaan, tai mieluimmin käännetään vaikutuksiltaan positiiviseksi, niin että Englannin ja EU:n suhteet tulevat brexitin jälkeen jopa paremmiksi kuin mitä oli aikaisempi Englanin EU- jäsenyys.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Kaikesta huolimatta kansanvaltaisia prosesseja parempiakaan malleja ei ole olemassa, joten parempi on niihin luottaminen.

Jos nyt edes hieman viitsist paneutua brexitin syihin, niin huomaisit, että kyse ei ollut nationalistisesta kiihotuksesta, vaan mitä suuremmissa määrin kansan tyytymättömyyttä EU:n nykyiseen olemukseen ja sen Saksa - Ranska hehemoniaan. Vapaa liikkuvuus yhtäläisene sosiaaliturvineen olikin sitten se viimeinen niitti, joka käynnisti brexit prosessin.

Britannia vain on ollut aivan liian kiinnostva kohde Eldorado muun EU: n kansalaisille syystä tai toisesta.

Natsit saivat valtansa sosialismin, nationalismin, arjalaisihanteiden ja juutalaisvihamielisyyden käyttövoimin - sekä tietysti kommunismivaihtoehdon pelon takia. Tätä on jo lapsellista käydä vertaamaan brexitiin. Britannia oli se ensimmäinen, joka kävi natseja vastaan - nyt nähtävästi EU:a vastaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

"Britannia oli se ensimmäinen, joka kävi natseja vastaan - nyt nähtävästi EU:a vastaan."

Minusta EU:n vertaaminen Natsisaksaan on paksua valehtelua ja väärien mielikuvien luomista, eli todellisuuden vääristelyä mitä räikeimmällä tavalla, se on siis juuri sitä mitä Trump, Putinistit ja brexitistit ovat nyt niin menestyksellisesti harrastaneet.

Se ei tee tästä valhetodellisuuksien luomisesta kuitenkaan yhtään sen parempaa ja hyväksyttävämpää vaikka sillä onkin ollut nyt viimeaikoina mittavaa menestystä. Valheet ovat valheita, vaikka manipuloidut uskovatkin ne todeksi.

Tuskin minun kannattaa lähteä tätä asiaa sen kummemmin todistelemaan, siis ettei EU ole Natsisaksa sen kummemmin kuin Neuvostoliittokaan. Se on itsestäänselvää, kuten sekin että ne jotka on manipuloitu toisella tavalla uskomaan eivät muuta mielipiteitään sillä tavalla että tuodaan esiin tosiasioita. Heidän kohdallaan tuntuu toimivan vain manipulaatio, eli valheen tilalle pitäisi keksiä joku toinen valhe, valhe joka olisi mielenkiintoisempi kuin se ensimmäinen valhe. :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #21

Kuka tässä on nyt verrannut Unionia Natsi-Saksaan, vaikkakin totalitaristisia piirteitä Unionista löytyykin.

Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa olivat totalitarismeja.

Britannia on vain historiansa aikana pysytellyt useaan otteeseen Manner-Euroopan ongelmien ulkopuolella, kuten myös nyt brexit-eronkin myötä ilmeinen pyrkimys on.

Britannia on kuitenkin ehkä Euroopan kaikkein avoin demokratia.

Tuohon valehteluun voisit kiinnittää huomiota jopa omakohtaisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Britannia on vain historiansa aikana pysytellyt useaan otteeseen Manner-Euroopan ongelmien ulkopuolella, kuten myös nyt brexit-eronkin myötä ilmeinen pyrkimys on."

Britanniassa on sodittu omia sotia, on ollut sotia Walesia vastaan, Skotlantia vastaan, Irlantia vastaan, sekä lukuisia sisällissotia ruusujen sodista Cromwellin kapinaan.

Sen lisäksi Englanti on kyllä ennättänyt tapella muualla ihan tarpeeksi, ennenkaikkea Ranskassa, Portgalissa, Espanjassa ja siirtomaissaan.

Ei voida sanoa että Englanti olisi aiemmin mitenkään muutenkaan pyrkinyt eristäytymään Euroopasta tai muusta maailmasta omalle saarelleen, vaan suhteet Eurooppaan ovat olleet yhtä kiinteät kuin muillakin Euroopan mailla on ollut.

Jos nyt Brexitin myötä tilanne muuttuu, niin se on sitten eri asia kuin ennen. Aiemmin on Englantia toki pyritty eristämään, mm. Napolleon ja Hitler ovat tätä kokeilleet, mutta se ei ole koskaan itse pyrkinyt eristäytymään, vaan on ollut aktiivisesti mukana Euroopassa ja auttanut sen kehittymistä muiden Euroopan maiden maiden tavoin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"...niinpä brexit tulee olemaan huono homma Englannille ja Euroopalle, "

Kuin myös Walesille, Skotlannille ja Pohjois-irlannille.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tuskin tulee uusintaäänestystä, vaikka iso osa kansalaisista sellaista toivoo. Ei mulla tosin kristallipalloa ole.

Vaan jos tai kun ero toteutuu niin en haluaisi olla paikan päällä. Siellä kun kansa alkaa kysellä niiden toteutumattomien lupausten perään. Sekä sellaisia luvanneiden ja niitä äänestäneiden vastuita sanoistaan.

Muutama sikäläinen tuttu ottaa pahasti kettuiluksi sen kun kysyy että mistä kaikesta saatte itse jatkossa haluamallanne tavalla päättää itse vai päättääkö puolestanne edelleen Westminster eli sikäläisittäin sanottuna Wastemonter.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta 2019 kello 23.00 (UTC).
Siis ennen Suomen eduskuntavaaleja ja EU-parlamenttivaaleja.

Toimituksen poiminnat